GWT2P

Blog Single

Nova svijest - Nova vizija

Predstavljamo vam regionalnu turističku destinaciju s dva nacionalna parka i pozivamo na otkrivanje obilja sportskih i interkulturalnih sadržaja za vaše nove i nezaboravne doživljaje!

Predstavljamo vam i našu Zelenu Misiju i nastojanja zajednička za sva turistička odredišta i zaštićena područja širom svijeta - da turističko putovanje pretvorimo u nadasve pozitivan i ispunjujuć doživljaj. 

Upoznajte našu priču o hrabrom iskoraku prema nužnoj promjeni starih paradigmi i značajnom smanjenju brojnih štetnih utjecaja turizma na kulturne i prirodne resurse i kvalitetu života lokalnih stanovnika. Istovremeno, uz vaše razumijevanje i podršku, želimo jednako snažno maksimizirati brojne pozitivne učinke turizma koji služe kao snažne podrške snagama mira, osjećaju ponosa prema kulturnim tradicijama i prirodnoj baštini te prosperitetu i održivosti lokalnih zajednica.Nova Svijest - Nova Vizija

Od konkurenata do partnera

Na prvi pogled GWT2P temeljni partneri djeluju kao prirodni konkurenti, no mi smo svoje različitosti pretvorili u bogatstvo naših raznolikosti i uz uloženo vrijeme, trud i prije svega ljubav prema čovjeku i prirodi, počeli buditi spremnost da prepoznamo samu potrebu za promjenama, a konačno da razvijemo i samu sposobnost da predvodimo promjene koje će prekinuti s tradicijom starih paradigmi koje su nanijele ogromne štete našim društvima i okolišu.

A promjene kreću od svakog od nas osobno! Jedno temeljno i vrlo jednostavno životno pravilo glasi da pokretači pozitivnih promjena postajemo tek kada promijenimo stare obrasce razmišljanja koje koristimo i prvo kod sebe postignemo promjene koje želimo vidjeti u drugima i društvu oko sebe. To je bez svake sumnje dugotrajan i nimalo lagan proces, no on se u nekom trenutku mora pokrenuti i na njemu strpljivo i odlučno raditi.

Temeljni su partneri, dva prekogranična nacionalna parka i dvije lokalne zajednice, prepoznali važnost međusobnog udruživanja, aktivnog uključivanja svih građana i zajedničkog djelovanja s ciljem da svi snažno doprinesemo očuvanju prirodne i kulturne baštine, revitalizaciji brojnih ruralnih zajednica te inkluzivnom zelenom rastu cijelog regionalnog područja.

Prepoznali smo i veliku važnost jedinstvenog primjera gospodarske i političke suradnje i snažne poruke mira i zajedništva koje dva zaštićena područja prirode i lokalne zajednice iz naglašeno multinacionalne i multikonfesionalne regije mogu predstaviti i odaslati globalnoj zajednici u vremenu kada je priroda te poruke toliko jako potrebna.

NP Plitvička jezera, HR - NP Una, BA
Općina Plitvička jezera, HR - Grad Bihać, BA
GWT2P je do sada ponosno primio službenu podršku dvoje predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Izvadci iz pisama podrške
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

"Držim da je neosporna važnost ovoga projekta jer potiče revitalizaciju života i održiv razvoj velikog ruralnog područja oko NP Plitvička jezera u Republici Hrvatskoj te NP Una u Bosni i Hercegovini." 

Bivši predsjednik Ivo Josipović:
"Iznimno cijenim, pozdravljam i nadasve podržavam inicijativu s ciljem promicanja zajedničke suradnje u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima."

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske:
"Aktivnosti planirane u sklopu projekta "GreenWay Tour 2Parks" nadovezuju se na navedene napore Ministarstva i nesumljivo će dati snažan doprinos razvoju raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, što će rezultirati dužim zadržavanjem posjetitelja i boljim upoznavanjem ove jedinstvene regije koju povezuje zajednički temeljni fenomen - voda."

2Parka - 1Destinacija

Prekogranični sporazum o partnerstvu i suradnji
4. travnja 2014.
Dan prekretnica kada je ideja kooperacije, radnog morala i etike javnih službenika nadvladala nagon za kompeticijom, stjecanjem osobne koristi i moći - 4. 4. 2014. potpisan je Sporazum o partnerstvu i suradnji na razvojnom projektu GreenWay Tour 2Parks.

Regenerativno - Ekološki - Proaktivno - Kooperativno - Inkluzivno - Građanski Aktivno - Kritički - Lokalno Demokratski - Relokalizirano - Održivo 

2Parka - 1Vizija

Naša misija 

Da odgovorno i snažno pridonesemo revitalizaciji depopuliranih ruralnih područja te inkluzivnom zelenom rastu naših lokalnih zajednica i regije u cijelini.

Da educiramo i pomognemo podići svijest o važnosti sudjelovanja cjelokupnog društva u očuvanju prirodne i kulturne baštine te zaštiti ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Da unaprijedimo ekološku održivost i podignemo lokalni životni standard kreiranjem smislenog odnosa između parkova i lokalnih zajednica, zajednički promičemo lokalne poduzetnike, njihove proizvode i proizvodno-orijentirane djelatnosti te razne usluge koje su podjednako ugodne i zdrave za vas i usklađene s vašim vrijednostima.

Naša vizija

Regenerativan, održiv i inkluzivan život u trajnom miru, zajedništvu te zdravom i sigurnom okolišu!

GWT2P Inicijative

 • Aerodrom Željava - nekoć jedna od najvećih podzemnih vojnih zračnih baza u Europi, u 21. stoljeću ima priliku pružiti značajan doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i inkluzivnog zelenog rasta naše regije - za dobrobit svih ljudi. Saznajte više o bazi, našim vizionarskim planovima i aktivnostima u kojima već sada možete uživati u neposrednoj blizini pod Istražite lokalno.
 • Stara hodočasnička ruta Plitvice - Krasno - naša je inicijativa da ovu drevnu i gotovo zaboravljenu tradiciju polagano vratimo u život. Stari način putovanja na sveto mjesto je danas gotovo zaboravljen, ali jedino hodanje nudi onu vrstu duhovnog putovanja koje često mijenja život - i ne samo vjernicima. Saznajte više zanimljivih povijesnih činjenica i korisnih informacija pod Istražite Lokalno.
 • "Hodaj i bicikliraj sa susjedima- budući godišnji sportsko - rekreativni i zabavni događaj za domaće i strane goste ima za cilj promovirati ekološki osviještenu turističku ponudu uz zelene staze, prednosti konzumiranja domaćih eko proizvoda te potaknuti razvoj ukupne svijesti o važnosti zdravog načina života u čistom i očuvanom okolišu.

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj i Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini žele vam dobrodošlicu u naše multikulturno i multisport prekogranično odredište i regiju bogate raznolikosti!

Naše raznolikosti

Po mnogo čemu jedinstveno i nevjerojatno slikovito, GWT2P regionalno odredište obdareno je izobiljem prirodnih i kulturnih raznolikosti. Ova povijesna regija nekoć je bila važno gospodarsko područje i službena granica između dva carstva i dvije kulture.

Povijest ju nije mazila, no sada uz buđenje nove svijesti čuva i predstavlja svoje prave vrijednosti: divne ljude, prekrasnu prirodu i gotovo ideal skladnog suživota različitih vjera, naroda i tradicija, koji je periodično bio doveden u pitanje isključivo pod utjecajem stranih sila i interesa.

Danas vas pozivamo da uz ljepote prirode naša 2Parka upoznate i njihovu širu okolicu rekreacijom kroz prekrasnu prirodu koju još uvijek krasi izrazita bioraznolikost i očuvanost prirodnih resursa.

Naše regionalno odredište nudi brojne i raznolike doživljaje za posjetitelje svih dobnih skupina, između ostalog na području u i oko 2Parka očekuju vas: rijeke, jezera, slapovi, kanjoni Une i Korane, bogata vrela, špilje, šume, ostaci prašuma, proplanci i zaravni s prekrasnim vidicima, jama s vječnim snijegom i druge ljepote. 

Hodanje - eko i aktivno istraživanje!

Iako bremenita povijest nije dozvolila kvalitetno očuvanje kulturnih dobara, i ono što je ostalo u vidu sakralnih objekata, ostataka utvrda, kula i gradina približit će vam dugu i bogatu povijest ovog područja koju vrijedi upoznati.

Ovdje vas tako očekuje vrlo stari grad čije se ime prvi puta spomenulo daleke 1260. godine u povelji hrvatsko - ugarskog kralja Bele IV - upoznajte povijesni grad Bihać i njegove muzeje i galerije. Više pod Istražite Lokalno!

Tu vas također očekuje i Korenica, naselje koje je prvi puta spomenuto 1468. godine. Pod humanijim povijesnim okolnostima Korenica vas je danas mogla dočekati s jednom od najljepših srednjovjekovnih utvrda i arboretumom punim plemenitih vrsta grmovitog voća. Saznajte zašto više nema jedne od tri najveće utvrde župe Krbave i doma knezova Frankopana - starog Mrsinj-grada. Više pod Istražite Lokalno! 

Brojne su i zanimljive lokacije koje možete istražiti u našoj regionalnoj destinaciji! Inspirirajte se našim Doživljajima (interaktivna karta, kalendar), Događanjima i Aktivnostima, bacite pogled na Istražite Lokalno i počnite planirati svoju turu na temelju vaših preferencija, budžeta i stila!

Zelena pozivnica

GWT2P odredište idealno je za ljubitelje eko, aktivnog i ruralnog odmora s konfiguracijom terena i nizom sportskih aktivnosti primjerenim za sve razine tjelesne spremnosti i sve dobne skupine.

Pozivamo vas da nas istražite na eko prijateljski način - odaberite hodanje, joggiranje, bicikliranje, jahanje ili lokalni autobus za pristup parkovima i istraživanje lokalnih zajednica!

Upoznajte divne ljude i detaljno istražite ovu multikulturnu regiju raskošne prirodne baštine. Zelene rekreativne staze omogućiti će vam doživljaj ljepote regije s obje strane granice:

 • uživajte u samostalnom kreiranju ruta uz pomoć ovog web servisa, korisnih savjeta i opisa raznih turističkih atrakcija koje možete posjetiti na putu kretanja. Odaberite svoj tempo, uživajte u slobodi i ljepotama dva nacionalna parka i jednako atraktivnim lokalnim zajednicama
 • ili se oslonite na veliki broj profesionalnih i iskusnih vodiča i sportskih centara koji će vam pružiti nezaboravne vođene ture s visokim standardima sigurnosti u planinarenju, biciklizmu, raftingu, jahanju, kajaku i još mnogim drugim aktivnostima.

Samostalne ili vođene, duže ili kraće ture, jedan sport ili više sportova, kultura i njene brojne izražajne forme ili samo gastronomija - izbor će biti vaš!

Provedite neko vrijeme u skladu s prirodom i vratiti se kući okrepljeni i potpuniji!

Veslanje - eko i aktivno!

Zelena misija

Nažalost, sve smo svjesniji činjenice da globalni, masovni, turizam i njegov nekontrolirani razvoj predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju zdravlju okoliša te opstanku raznolikih kulturnih identiteta.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) istaknuo je nekoliko devastirajućih posljedica masovnog turizma:

 • okoliš: nekontrolirana izgradnja novih hotela, apartmana, bazena i drugih objekata tik uz obale jezera, rijeka, mora te na krhkim planinskim i šumskim područjima, često nepovratno uništava ove važne ekosustave
 • ekonomija: prosječno oko 50% turističke zarade u zemljama u razvoju završava u džepu stranih korporacija - zrakoplovnih, hotelskih, uvoznika hrane i pića i dr. - a ne u blagajni domaćih, lokalnih poduzeća i zajednica (UNCTAD)
 • sociokultura: ozbiljna promjena ili gubitak lokalnog identiteta i vrijednosti.

Nekontrolirani i masovni turizam ima osobito razorne posljedice za zemlje u razvoju gdje turistička industrija često predstavlja jedini ili glavni izvor prihoda i zapošljavanja. Kombinacija siromaštva i limitiranih izvora prihoda i zapošljavanja predstavlja izuzetno plodno tlo za bujanje korupcije i brojnih oblika gospodarskog i financijskog kriminala koji daljnje devastiraju i duboko unazađuju zemlje u razvoju.

Klima i ljudi

Pored osvještavanja i suočavanja s mogućim ozbiljnim posljedicama lokalnog, nekontroliranog i masovnog turizma, nužno je isto učiniti i sa sve izvjesnijim i dramatičnijim učincima globalnog zatopljenja na prirodu, zdravlje, poljoprivredu i gospodarstvo.  

Prvi univerzalni sporazum o klimi potpisan u Parizu 2015. nisu mogle ili htjele ispoštovati vlade brojnih zemalja, ne izneneđuje stoga zadnje alarmantno izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

IPCC, vodeće tijelo za procijenu rizika od klimatskih promjena, izdalo je 8.10.2018. dosad najopsežnije upozorenje o nužnosti zadržavanja rasta globalne temperature ispod 1.5º C, navodeći da je ovo posljednji poziv svijetu na radikalnu akciju.
Link: DHMZ - WMO priopćenje 

Od linearnog do kružnog

Naše zajedničko zalaganje za podizanje svijesti o velikoj važnosti zaštite prirode i održivog razvoja ide ruku pod ruku i s važnim EU paketom kružnog gospodarstva (CEP). CEP je 4.7.2018. postao pravno obvezujući za sve države članice i postavlja visoke ciljeve u borbi protiv zagađenja. Trenutno se više od 1/4 EU komunalnog otpada zatrpava u zemlju, a manje od 50% otpada se reciklira ili kompostira. Zadani i pravno obvezujući ciljevi CEP-a su slijedeći:

 • obvezujući cilj za količinu komunalnog otpada zatrpanog u zemlju: manje od 10% do 2035. (Hrvatska, Grčka i Malta još uvijek odlažu u zemlju više od 3/4 komunalnog otpada!!)
 • obvezujući cilj za recikliranje komunalnog otpada: 55% do 2025., 60% do 2030. i 65% do 2035.
 • obvezujući cilj za recikliranje ambalažnog materijala: 65% do 2025. i 70% do 2030.
 • obvezujući cilj za odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada, tekstila i opasnog otpada: 100% do 2024. / 2025.
 • obvezujući cilj za smanjenje količine odbačene hrane: 30% do 2025. i 50% do 2030.

Link: Kružno gospodarstvo za čistiju Europu

Načela koja definiraju kružno gospodarstvo bitno se razlikuju od razarajuće paradigme linearnog gospodarstva sažetoj u frazi: uzmi, upotrijebi, odbaci.

 • U kružnom, otpad je resurs: glavna značajka, svi biorazgradivi materijali se vraćaju u prirodu, a nerazgradivi se ponovno koriste ili pretvaraju u čiste i ekonomične izvore energije.
 • U kružnom, resursi su regenerativni: obnovljivi, netoksični resursi se učinkovito koriste kao novi materijali i energija, a uklanjanju se neobnovljivi resursi (npr. fosilna goriva).
 • U kružnom, izrađeno se čuva i unapređuje: proizvedeno se održava, popravlja i nadograđuje kako bi im se maximizirao vijek trajanja i s vremenom dala druga upotrebna vrijednost. Određeni proizvodi ili dijelovi tih proizvoda koji još uvijek rade, koriste se za izradu novih proizvoda.
 • U kružnom se surađuje na stvaranju zajedničkih vrijednosti: zajednički se radi u cijelom poslovnom i proizvodnom lancu, interno unutar organizacija i s javnim sektorom radi povećanja transparentnosti i stvaranja zajedničkih vrijednosti.

Svi od građana izabrani službenici moraju poštovati etički kodeks javnih službi i ispoštovati sve ugovore ili sporazume, prošle i sadašnje, od interesa za dobrobit svih građana te preuzeti odgovornost za nastavak svih dobrih praksi i učinaka svojih prethodnika, te svojim, od javnosti izabranim, nasljednicima predati unaprijeđenu javnu uslugu koja još bolje služi potrebama i pravima urbanih i ruralnih stanovnika od one koju su naslijedili.

Svaki pojedinac je važan, svi pojedinačno, pa onda kolektivno, činimo promjenu! Mi građani imamo moć, mi biramo, mi plaćamo, mi privremeno dajemo ovlasti odlučivanja izabranoj skupini javnih službenika da brinu i rade za opće dobro. Prakticirajte svoju moć - proaktivno, smireno i odlučno!

Zajedno za ljude i prirodu - GWT2P Zelena Misija! 

Zelene staze

Mreža zelenih staza sastoji se od glavne GWT2P "arterije" koja spaja naša 2Parka i "kapilara" koje vas od glavne arterije vode dublje u naše lokalne zajednice. 

Na GWT2P regionalnom području postoji gusta mreža javnih zemljanih staza koje su sada većinom zarasle zbog izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva. Plan revitalizacije krenuo je polako, s odlukom da se kontinuirano osiguravaju nove-stare staze koje izbjegavaju glavne prometnice.

Trenutna opremljenost

U ovoj fazi, sukladno veličini destinacije, kao i ekonomskoj situaciji u našim zajednicama, opremljenost staza je jednostavna. Staze se označavaju internacionalnim planinarskim markacijama u crvenoj i bijeloj boji, a u skladu s našim planiranim razvojem, mreža kapilarnih staza će se u budućnosti širiti, sve sadržajnije opremati te obuhvaćati što veći broj ruralnih zajednica te ruralnih obrtnika i poduzetnika.

Korisne savjete i pravila te brojeve telefona potražite pod Savjeti i Pravila!

Dijelovi koji se uređuju označeni su i na karti koju možete "skinuti" na svoje uređaje i u pravilu te dionice možete lako zaobići. Cijelo vrijeme staze idu od naselja do naselja, pregledne su i većinom široke, a savjet i pomoć rado će vam pružiti jako susretljivi građani. 

Unsko - koranska zaravan

Povijest GWT2P arterije

Znatan dio GWT2P arterije nekada je bio dio važne zemaljske ceste, zvane Kordunska cesta, čija je izgradnja započela 1874. godine.

Cesta se prostirala na potezu od sela Drežnik preko podplješivičkog platoa, Unsko - koranske zaravni, do sela Srb i Popine u dužini od 114,9 kilometara, a u prošlosti je između ostalog bila korištena i za poštanski promet s kočijama na ruti između Splita i Beča.

Unsko-koranska zaravan, po kojoj se prostire znatan dio naše glavne rekreativne staze, među najimpresivnijim je vapnenačkim platoima u Dinaridima, a u 18. i 19. stoljeću je bila granično područje između dva carstva, Austro-Ugarskog i Osmanskog!

Tu se naime nalazilo važno pogranično područje i sjedište medicinske kontrole za ljude i robu između dva carstva - Raštel, smješten na oko 430 m n/m na Unsko-koranskoj zaravni, tik iznad grada Bihaća i podno velebne planine Ličke Plješivice. 

Plješivica ili Plješevica kako je zovu naši Bišćani, u današnje vrijeme još prilično izoliran i zaboravljen planinski masiv, u prošlosti je bio istraživan od strane brojnih znanstvenika. Saznajte više o još jednom prirodnom dragulju naše destinacije, ovoj izuzetnoj planini i njenim prirodnim i povijesnim zanimljivostima pod - Istražite Lokalno.

Pomozite selima

Pomozite selima da opstanu i rastu! Zdrave seoske zajednice važne su i korisne za sve nas, no danas smo to olako zaboravili pod naletom masovne proizvodnje/uvoza i potrošnje jeftine i prečesto nekvalitetne i nezdrave hrane.

Olako smo zaboravili koliko živa i vitalna ruralna područja snažno pridonose gospodarskom, društvenom i kulturnom zdravlju cjelokupnog društva, a sada su suočena s velikim izazovima, izolacijom, gubitkom stanovništva i polaganom izumiranju.

Naša misija je posvećena revitalizaciji života i razvoju naših brojnih ruralnih zajednica kroz zajedničku viziju koja osnažuje i povezuje ljude kako bi svi zajedno učili nove vještine, ojačali veze, usredotočili se na nove mogućnosti i prilike te krenuli u kolektivnu akciju za ostvarenje suštinskih promjena i bolju budućnost unutar naše regije i šire.

Zajedno možemo proširiti mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta na selu i rast ruralnog poduzetništva, bilo kao ponuđači ili konzumenti domaćih proizvoda i usluga. Potrošačka - vaša - potražnja za autentičnim lokalnim proizvodima snažno potiče rast lokalne zajednice malih poljoprivrednika i dobavljača, a to pak dalje potiče zadržavanje i privlačenje kvalificiranih i stručnih ljudi, posebno mladih, u ruralna područja.

Ekološka poljoprivreda i agroturizam, agro-prerada, ruralna tekstilna industrija (predenje, tkanje), hortikultura i sl., pružaju velike mogućnosti za lokalno zapošljavanje, a time i za opstanak i revitalizaciju danas visoko ugroženih ruralnih zajednica. 

#PodržiteDomaće

#PodržiteLokalno

Podržite lokalno jer podrška i kupnja lokalnih proizvoda ima prednosti koje nadilaze puku praktičnost. Kada kupujete od lokalnih malih poduzetnika i poljoprivrednika ili koristite njihove usluge, tijekom putovanja ili u zajednici gdje živite:

 • dobivate bolju razinu usluge
 • dobivate zdravo lokalno voće i povrće na vrhuncu svježine
 • imate pristup voću i povrću bez opasnih kemikalija, svježim jajima, mesu i mliječnim proizvodima od domaćih životinja koje slobodno pasu svježu zelenu travu
 • u sve više homogeniziranom svijetu pomažete u očuvanju jedinstvenih proizvoda i obrta koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje
 • pomažete da zajednica živne i bude za život bolje mjesto koje povezuje susjede u novu mrežu društveno-ekonomskih odnosa
 • kada kupujete od malih, lokalnih tvrtki i poljoprivrednika, znatno više od tog novca ostaje u toj lokalnoj zajednici
 • time izravno podupirete razvoj zajednice, stvaranje novih radnih mjesta i potičete zdrav lokalni gospodarski rast.

Dragi posjetitelji, zajedno smo pokretači i pioniri zelenog oblika putovanja i turizma u našoj regiji i destinaciji, i vi kao gosti i mi kao domaćini možemo učiniti puno /sve da zaštitimo okoliš i unaprijedimo život lokalnih ljudi. Neizmjerno cijenimo vaše povratne informacije, ideje i želje, osobito ako imate prijedloge o tome kako poduzetnici mogu unaprijediti svoje djelatnosti i učiniti ih „zelenijim“.

Podijelite svoja razmišljanja - ljubazno iskazana potrošačka potražnja ili zahtjev za bolje zelene prakse (ili nedostatak istih) često je najbolja moguća motivacija za stare i nove poduzetnike kako bi poboljšali svoje usluge ili proizvode i kreirali nove.

Mi vjerujemo da je moguće postići zeleni i održiv gospodarski rast u ruralnim područjima, podići kvalitetu života i osigurati dovoljno zdrave hrane za sadašnje i buduće generacije i naše goste bez da se uništava okoliš ili ugrožavaju prirodni resursi.

Prava promjena jest teška na početku, ali prekrasna na kraju! Čak i male promjene mogu postići izvanredne rezultate - poput malih promjena u navikama nas putnika i turista kroz iskaz poštovanja prama odredištu koje posjećujemo, uključujući njegove zajednice, kulturu i okoliš, jednako kao i male promjene u navikama nas kao domaćina i to kroz osjećaj ponosa i odgovornosti prema prirodnoj i kulturnoj baštini koju smo naslijedili i koje očuvane moramo prenijeti budućim generacijama. Zajedno možemo puno, ako ne i sve! Putujte! Istražujte! Uživajte! Poštujte!

Vjerujemo da smo probudili želju za otkrivanjem novih prostora, prekrasne prirode te raznolikih običaja i tradicija!
A sada isplanirajte svoj vlastiti personalizirani GWT2P itinerer i krenite u istraživanja!

Eko i Aktivno!

Dobrodošli u GWT2P Destinaciju!

Istražite i upoznajte!

Podijeli:

Podijeli misao...