Korisne informacije HR

Putovanje 

Vizni sustav

Vizni sustav Republike Hrvatske potpuno je usklađen s viznom politikom Europske unije. Svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku. 

Dodatne informacije o viznom sustavu RH potražite ovdjeVizni sustav RH
Sve upite u vezi s hrvatskim viznim sustavom uputiti na e-mail adresuvize@mvep.h

Putni dokumenti

Organizirajte svoje putovnice i vize na vrijeme. Vaša putovnica je vaša najvažnija putna isprava. Svi građani moraju imati važeću putovnicu prije odlaska iz zemlje i tijekom cijelog putovanja.

Potrebne putne isprave za ulazak u Hrvatsku:

 • državljani EU/EGP trebaju imati valjanu putovnica ili osobnu iskaznicu za vrijeme boravka i izlaska iz Hrvatske
 • ostali moraju posjedovati valjanu putovnicu i po potrebi vizu, koja vrijedi najmanje tri mjeseca od dana planiranog odlaska iz Hrvatske i treba biti izdana unutar prethodnih 10 godina (npr. stranac koji u Hrvatskoj boravi do 26.07.2018. mora imati putovnicu koja vrijedi najmanje do 27.10.2018.).

Dodatne informacije potražite ovdjeMVEP Informacije

Prijava kratkotrajnog boravka u RH (turistički boravak)

Kratkotrajni boravak do 90 dana u roku od 2 dana od ulaska u Hrvatsku obavezno moraju prijaviti:

 • svi strani državljani koji nisu državljani država članica Europskog gospodarskog prostora
 • boravak se prijavljuje u nadležnoj policijskoj postaji prema mjestu smještaja stranca, a može se izvršiti i elektroničkim putem
 • boravak može prijaviti strani državljanin osobno ili po dužnosti to mora učiniti pružatelj smještaja.

Dodatne informacije potražite ovdjeMVEP - odobrenje boravka

Potrebna novčana sredstva pri ulasku u RH

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku, granična policija ovlaštena je od stranca zatražiti da predoči sredstva dostatna za uzdržavanje tijekom boravka u Hrvatskoj. Visina tih sredstava je u protuvrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj.

No, ako stranac posjeduje ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, na zahtjev policajca dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u RH.

Pravila ponašanja u pograničnom prostoru

Na području graničnog prijelaza dopušteno je kretanje i zadržavanje samo osobama koje namjeravaju preći državnu granicu. 

Putnici i druge osobe, koje se nalaze na graničnom prijelazu odnosno području graničnog prijelaza, moraju postupati po upozorenjima i naredbama službenika koji obavljaju graničnu kontrolu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

 • koja se kreće ili zadržava na području graničnog prijelaza bez namjere prelaska državne granice ili bez drugih opravdanih razloga
 • koja boravi dulje od dopuštenog trajanja boravka u pograničnom području propisanog bilateralnim sporazumom (članak 5. Uredbe (EZ), br. 1931/2006).

Stanje u prometu i na graničnim prijelazima

Pratite svježe informacije o stanju u prometu ovdjeStanje na cestama   

Boravišna pristojba za 2019. godinu

Boravišna pristojba, ovisno o turističkoj zoni, po osobi i noćenju kreće se od:

 • 5,00 - 10,00 HRK u glavnoj sezoni
 • 4,00 - 8,00 HRK u predsezoni i posezoni
 • 3,00 - 7,00 HRK izvansezone.

Još jedan razlog više da uživate u ljepotama prirode izvan glavne sezone!
Više o razredima i cijenamaBoravišna pristojba 2019

Važni telefonski brojevi

112 - Jedinstveni europski broj za hitne službe
1) Pozivom na broj 112 prijavite hitnu situaciju, nesreću ili prijetnju za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra.
2) Broj 112 možete nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazite u Hrvatskoj.
3) Telefonski poziv je 
besplatan, a možete ga uputiti preko svih mobilnih i fiksnih mreža i sa svih telefonskih aparata jednostavnim biranjem 112.

Broj 112 nazovite ako vam je neodgodivo potrebna:

 • hitna medicinska pomoć
 • pomoć vatrogasaca
 • pomoć policije
 • pomoć gorske službe spašavanja
 • pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja.

Kada zovete 112, recite:

 • tko zove
 • što se dogodilo
 • gdje se dogodilo
 • kada se dogodilo
 • koliko je unesrećenih
 • kakvu pomoć trebate.

HGSS Stanica Gospić
tel: +385(0)91 721-0007
e-mail: hgssgospic1@gmail.com
web: http://www.gss.hr/

Turistička zajednica Općine Plitvička jezera
Trg sv. Jurja 6, 53230 Korenica
tel./fax: +385(0)53 776-798
e-mail: info@tzplitvice.hr
web: http://www.tzplitvice.hr/
Radno vrijeme: radnim danom od 07:00-15:00 h

Pošta
Poštanski ured Plitvička jezera
Mukinje b.b.
tel: +385(0)53 774-220

Banke
Privredna banka Zagreb
Poslovnica Plitvička jezera, Hotel Bellevue
tel: +385(0)53 553-106
Poslovnica Korenica, Josipa Jovića 4
tel: +385(0)53 553-103
Tečajna lista HNB-a: Tečajna lista

Napomena: moguće duže čekanje u mjenjačnicama!
Sve kreditne kartice se prihvaćaju.

Taxi Filip: +385(0)98 432-566; e-mail: info@taxi-plitvice-lakes.com
Pozivni centar za stanje na cestama: tel: +385(0)72 777-777
Pomoć na cesti (HAK): tel: +385(0)1 1987

Najbliže zračne luke

Postoje tri najbliže međunarodne zračne luke do GWT2P destinacije udaljenosti unutar 2 sata vožnje:

 • Zagreb - nalazi se u blizini glavnog grada Hrvatske Zagreba, servisira zrakoplovne tvrtke iz cijelog svijeta i glavno je središte hrvatske zrakoplovne tvrtke. Zagreb je dobro povezan s ostatkom svijeta, Hrvatskom i susjednom Bosnom i Hercegovinom letovima nacionalne kompanije Croatia airlines i ostalih međunarodnih zrakoplovnih tvrtki.
 • Zadar - smješten jugoistočno od grada Zadra u središnjem dijelu hrvatske jadranske obale, dobro je povezan s ostatkom Hrvatske i susjednom Bosnom i Hercegovinom.
 • Rijeka - manja luka smještena je blizu gradića Omišalj na otoku Krku u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom dijelu hrvatske jadranske obale. Osiguravaju cjelogodišnje čarter i redovite letove. Autobusnim shuttle prijevozom luka je povezana s gradom Rijeka na kopnu. 

Autobusni terminali

 • Autobusni Kolodvor Zagreb - autobusni terminal u glavnom gradu Hrvatske jedan od najvećih u regiji za duge međunarodne i regionalne autobusne linije. Odlično je povezan s ostatkom Hrvatske, Bosnom i Hercegovinom i Europom.
 • Autobusna Stanica Bihac - glavna autobusna stanica u Bihaću dobro je povezana s ostatkom Bosne i Hercegovine i s Hrvatskom. Osigurava lokalne, regionalne i duge međunarodne autobusne linije.
 • Kolodvor Rijeka - glavna autobusna stanica u Rijeci povezana je s Plitvičkim jezerima kao i s većim gradovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Europi. 

Pravila ponašanja u NP Plitvička jezera

Prije obilaska zaštićenog područja svakako proučite važnaPravila ponasanja

Pažljivo proučite pravila Parka kako bismo zajedno što bolje sačuvali vrijednu prirodnu baštinu. Hvala!

Aktivna upozorenja 

Važne i pravovremene informacije koje mogu utjecati na vaš posjet Parku:

 • sve grupe koji ulaze u NP Plitvička jezera moraju imati turističkog vodiča ili pratitelja, odnosno zaposlenika Javne ustanove
 • usluge turističkog vodiča ili pratitelja ne mogu obavljati strani državljani iz zemalja članica EU, koji od Ministarstva turizma nisu ishodili odobrenje. Državljani zemalja izvan EU po Zakonu RH ne mogu ishoditi dozvolu Ministarstva turizma i ne mogu biti niti turistički vodič niti turistički pratitelj.

Zaštitne mjere

Zbog masovnog priljeva turista sustav Parka je doveden do preopterećenja te su uvedene prve zaštitne mjere:

 • za početak vođenja grupa koristiti samo Ulaz 1 i 2, nikako prilazne ceste prema hotelima
 • nove cijene: pazite na svoj budžet i na prirodu u isto vrijeme, izbjegavajte periode najveće ugroze prirode kada su i cijene najveće!!

Link: Vazne obavijesti

MeteoAlarm

Vremenske prilike sve su čudljivije, promjene su nagle, učestalije i ekstremnije, stoga se dobro i na vrijeme informirajte kako biste sigurno uživali u aktivnostima na otvorenom.

Sve nestabilnija atmosfera znači da se i alarmi mogu promijeniti u bilo kojem trenutku dana ili noći, budite oprezni, planirajte unaprijed, pratite prognoze i razine UV zračenja. Pazite na sebe! (na karti pratite područje granice između regija Karlovac i Gospić uz državnu granicu s BiH)

LinkMeteoAlarm HR
Link: Trodnevne prognoze
LinkSatelitske slike - EUMETSAT
LinkUV Index HR

Odgovarajuće cipele

Staze u nacionalnim parkovima se održavaju kao dio prirodnog okoliša. Brojne staze su stoga prirodno neravne, a neke se protežu uz rub kanjona, litica ili vode, zimi su nerijetko prekrivene snijegom i ledom. Zato budite spremni za susret s prirodom i prihvatite prirodu pod njezinim uvjetima, radi se o vašem zdravlju i životu. Nosite čvrste cipele koje osiguravaju stabilnost, udobnost i imaju prijanjajući potplat koji se ne skliže. Visoke potpetice i cipele s glatkim potplatom se nikako ne preporučuju.

Ljudske fekalije u prirodi

Neugodna tema koja nažalost predstavlja veliki problem u većini nacionalnih parkova svijeta. Odgovor na “poziv prirode” u nacionalnim parkovima može predstavljati veliki izazov, a kada uzmemo u obzir veliku brojnost turista koji borave istovremeno unutar jednog definiranog prostora onda to postaje veliki ekološki i zdravstveni problem.

Ljudske fekalije imaju neke od najgorih učinaka na ekosustave koje obilazi veliki broj ljudi: uzrokuju pojavu bolesti, utječu na kvalitetu vode, i imaju neugodne društvene i estetske posljedice. Sadrže koktel bakterija i viruse koji uzrokuju bolesti, a uz to nitko od nas u nacionalnim parkovima, ili prirodi općenito, ne želi doći u kontakt s fekalijama, gledati ih uz staze, namirisati ili se razboljeti zbog njihovog nepropisnog odlaganja. Vršenja nužde u zaštićenoj prirodi, uz staze ili u jezera je nedopustivo i predstavlja ozbiljnu opasnost za javno zdravlje i prirodu.

Zaštićeni prostori u cijelom svijetu se suočavaju s ovim problemom, u divljini je mali broj sanitarnih čvorova, stoga je ovom problemu potrebno odgovorno pristupiti:

 • koristite toalet prije polaska na ture (vaš apartman, ulazi u NP, hoteli, ugostiteljski objekti)
 • provjerite gdje se nalazi slijedeći toalet na vašem putu kretanja, od toaleta do toaleta može biti velika udaljenost zato o tome treba voditi računa jer sljedeći može biti dosta udaljen.

SelfiAlarm

Iako je sama ideja slikanja autoportreta bezopasna (ozbiljne implikacije na psihološko stanje pojedinca i na društvo u cjelini je posve druga priča!), način i okolnosti fotografiranja mogu dovesti do opasnih situacija - u nekim slučajevima i smrtonosnih. Najčešći uzrok smrti prilikom pokušaja fotografiranja atraktivnih autoportreta je pad. Stoga ako vas vaša potraga za atraktivnom lokacijom i snimkom gura u opasnu situaciju koja može ugroziti vaš život - stanite, spustite selfie štap i udaljite se.

Slijedi ovih nekoliko općih pravila za sigurno autoportretiranje:

 • ostani na utvrđenim stazama, hodanje izvan utvrđenih staza vodi do opasnih situacija i također do ogrožavanja prirode
 • budi svjestan okruženja u kojem se nalaziš (recimo, krhke litice izvan definirane staze!)
 • nemoj slikati selfie u blizini strmine, provalija ili ruba vode
 • ne približavaj se divljim životinjama
 • koristi svoj zdrav razum i uživaj u prirodi.

Cjenik 2019

Kategorija

Period - Cijene ulaznice po osobi za 1 dan u kn

 

1.1. - 31.3.
1.11. - 31.12.

1.4. - 31.5.
 1.10. - 31.10.

 1.6. - 30.6. & 1.9. - 30.9.
* do 16:00h
** nakon 16:00h

  1.7. - 31.8. 
* do 15:00h
**nakon 15:00h

Odrasli

60,00kn

100,00kn

     *250,00
    **150,00

  *250.00
**150,00

Odrasli- grupe

55,00kn

90,00kn

    *150,00
   **150,00

 *250,00
**150,00

Studenti

50,00

75,00

    *100,00
   **100,00

 *160,00
**100,00

Studenti - grupe

45,00

70,00

     *100,00
    **100,00

  *160,00
 **100,00

Djeca 7 – 18 godina

30,00

50,00

    *120,00
    **70,00

 *120,00
 **70,00

Djeca 7 – 18 godina - grupe

25,00

45,00

     *80,00
    **70,00

*120,00
**70,00

Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

 • Za ostvarenje popusta potrebno je predočiti važeće iskaznice za studente ili osobe s invaliditetom preko 50%.
 • Minimalan broj za grupu je 15 osoba. Pisana najava dolaska preko Odjela prodaje je obvezna za ostvarenje grupne cijene.
 • Panoramski vlakovi i elektro brodovi izvansezone ne voze. Zimi je moguć obilazak parka pješice.

Kategorija

Period - Cijene ulaznice po osobi za 2 dana u kn

 

 1.1. - 31.3
1.11. - 31.12.

1.4. - 31.5.
1.10. - 31.10.

 1.6. - 30.9.

Odrasli

90,00

160,00

350,00

Studenti

70,00

120,00

250,00

Djeca 7 – 18 godina

50,00

80,00

170,00

 • Cijena ulaznice uključuje uporabu elektro broda na jezeru Kozjak i panoramskog vlaka, osiguranje posjetitelja i PDV.
 • Grupa posjetitelja mora biti najavljena i u pratnji mora imati osobu koja posjeduje licencu za Ličko- senjsku županiju ili osobu koja posjeduje potvrdu za pratitelja za Republiku Hrvatsku. 
 • Odgovorni vlasnici pasa i ljubimci na uzici (cijelo vrijeme!) su dobrodošli.

Radno vrijeme

Park je otvoren svakog dana i nedjeljom i blagdanom.
Radno vrijeme: od 08.00 - 19.00 sati. PRODAJA KARATA DO 17.00 SATI!
Od 1.11. do 1.4. radno vrijeme je od 08:00 - 16:00 sati. PRODAJA KARATA DO 14:00 SATI!
Ulazi u Park: 1 - Rastovača, 2 - Hladovina i Pomoćni ulaz 2 - Flora.
Od 1.11. do 1.4. otvoreni su ulazi 1 - Rastovača i Pomoćni ulaz 2 - Flora
Parking zone: Ulaz 1 - Rastovača i Ulaz 2 - Hladovina 
Od 1.11. do 1.4. parkiranje je besplatno.

Molimo vas da izaberite hodanje, joggiranje, bicikliranje ili javni prijevoz za pristup Parku, hvala!

Dodatne informacije:

 • Ulaz: +385(0)53 751-026;
 • Rezervacije/ upiti: +385(0)53 751-014; +385(0)53 751-015.

Želimo vam ugodan i sadržajan provod u GWT2P destinaciji!

Podijeli:

Povezani članci:

Podijeli misao...