Termalno lječilište Gata

Termomineralna voda izvora Gata po svojoj je kvaliteti svrstana među najcjenjenije izvore ljekovite vode u Bosni i Hercegovini koju krasi duga i bogata povijest i tradicija korištenja.

Izvor Gata

Termomineralna voda Gate je po utvrđenoj kvaliteti i omjeru minerala 2. u  Europi!

U ljekovitost termalne vode Gata davnih su se dana prvi uvjerili stanovnici ovih područja, a kasnija znanstvena istraživanja potvrdila su njenu veliku kvalitetu i izrazitu ljekovitost, naime voda Gate je:

 • mineralna s naglašenim prisustvom: kalcija, natrija, sulfata, cinka, hidrokarbonata i klorida
 • homeotermna s temperaturom od 36° C
 • Ph neutralna (7,1)
 • blago radioaktivna s prisustvom urana i radona
 • obogaćena s više od 20 sastojaka iz grupe humoralnih vitamina (protubakterijskih vrijednosti).
Povijest korištenja ove ljekovite vode je vrlo duga, a prvi pisani tragovi o lječilištu Gata datiraju iz 13. stoljeća!

Rimske kupke

Dolaskom Rimljana na ova područja izvor je ozidan i stavljen u funkciju kao kupka što je bio uobičajen slučaj u svim rimskim kolonijama. Kupke su imale posebno mjesto u rimskoj kulturi i društvenom životu od kojih nisu odustajali niti tijekom svojih osvajanja i koloniziranja.

Izgradnjom kupki iskorištavala se ljekovitost vode s kojom su Rimljani najčešće otklanjali tegobe vezane uz reumu i artritis kao i one vezane uz posljedice prekomjernog uživanja u jelu i piću. S kupkom se formirao i novi rekreativno-društveni centar u rimskoj zajednici.

Primjer ozidane rimske kupkeRimska kupka

Turski hamami

Nakon Rimljana, još je jedan osvajački narod znao prepoznati vrijednosti termalne vode Gata. Za vrijeme Osmanskog carstva hamami su izgrađeni u gotovo svakom osmanskom gradu, a upravo tijekom njihove vladavine intenzivno je korištena i ljekovita voda Gate.

Turska kupelj, hamam, uglavnom se razvila na temeljima rimskih kupki koje su prilagođene potrebama ritualnog pročišćenje po islamu, kombinirajući elemente rimske kupke s azijsko - turskim tradicijama parnih kupki, ritualnog pročišćenja i poštovanja vode.

Hamam je bio i kupka i društveni centar - i to ne samo za muškarce. Muškarci i žene su koristili hamam u različitim vremenima ili je kompleks hamama imao odvojene odaje za žene i muškarce. U različitim prigodama ovo su bila mjesta plesa i hrane, osobito u ženskim odajam, kao i mjesta za razne svečanosti, kao prije vjenčanja, velikih blagdana, proslave rođenja ili tretmani ljepote.

U islamskom hamamu zrak je često sparan, a proces kupanja započinje opuštanjem u grijanoj sobi, nakon čega se kupači mogu preseliti u još topliju sobu prije nego se operu u hladnoj tekućoj vodi i konačno opuste u rashlađenoj sobi.

Muslimanski običaji stavili su visoki prioritet na čistoću u kupeljima, pa je to i glavni razlog zbog kojeg su više cijenili tekuću vodu (danas tuševe) od kupki za uranjanje.

Ova nevjerojatna hidroterapija ima čudesan učinak na fizičko i mentalno stanje kupača-saunaša.

Primjer starog hamamaStari hamam

Prvi objekti u Gati

Mali ozidani termalni bazen i jedan zatvoreni bazen bili su prvi objekti na području Gate. Tek 1990. godine izgrađena je moderna građevina koja do danas služi kao javnozdravstvena ustanova.
Gata je široko priznata zbog svoje izvrsnosti u balneofizikalnim i rehabilitacijskim tretmanima, kao jedina na ovom području s potrebnom tehnologijom i stručnim kadrom.

Kombinacija ljekovitosti vode i kvalitete stručnih terapija, pokazala se visoko uspješnom u liječenju:

 • reumatizma 
 • neuroloških i neuromuskularnih bolesti
 • bolesti i ozljeda ekstremiteta
 • kožnih bolesti
 • bolesti probavnog sustava
 • ginekoloških bolesti. 

Izvor i javno lječilište nalaze se u sjevernoj Bosni, 18 km sjeverozapadno od grada Bihaća, i za sada je samo u službi javnog zdravstva. U planu je da Gata u budućnosti osim zdravstvenih usluga pruža i usluge iz medicinskog wellness programa.

Budući turističko-rehabilitacijski centar Gata

Grad Bihać spreman je dati podršku odgovornim investitorima u definiranju kompleksnih turističkih proizvoda koji se oslanjaju na ekološko i održivo korištenje prirodnih resursa, u ovom slučaju Termi Gata kao budućeg turističko-rehabilitacijskog centra.

U planu su:

 • izgradnja turističkih sadržaja i kapaciteta u funkciji razvoja banjskog turizma
 • izgradnja hotelskih kapaciteta, bazena i ostalih osnovnih i pratećih banjskih i sportsko - rekreativnih sadržaja.

Mogući oblici suradnje:

 • zajednička ulaganja, koncesije, javno - privatno partnerstvo.

Ulaganja lokalnih partnera:

 • otkup zemljišta, istraživanja bušotina termalnih voda, infrastruktura.

Ulaganja stranih partnera:

 • izgradnja hotelskih kapaciteta, bazena i ostalih osnovnih i pratećih banjskih i sportsko - rekreativnih sadržaja.

Procijenjena vrijednost ulaganja:

 • cca 30 miliona €.

Bihać „Info servis za poduzetništvo i investitore“ kontakti:
Grad Bihać
web: www.bihac.org
web: Bihać Promo
e-mail: bihac@bihac.org
tel: +387(0)37 22 42 22
fax:+387(0)37 22 22 20

Ulaganja jesu velika, ali je jednako tako velika i isplativost ulaganja u ovaj povijesni lječilišni izvor u sada velikoj GWT2P turističkoj destinaciji koju predvode dva nacionalna parka, od kojih je jedan globalno poznato područje svjetske baštine - Nacionalni park Plitvička jezera s više od 1,3 milijuna posjetitelja godišnje! A i dalje rastemo zajedno!

Budućnost koju Gata zaslužuje!Budućnost Gate!
Istražite Lokalno predstavlja vam samo dio naše prirodne i kulturne baštine, za puniji pregled materijalne i nematerijalne baštine pogledajte našu Interaktivnu Kartu pod Doživljaji i Kalendar Događanja i Aktivnosti s mnoštvom prijedloga za vaš itinerer.
Širimo Pozitivne Vibracije

Druge zanimljive lokacije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2015-2020 GWT2P. Sva prava pridržana.