Ostaci srednjovjekovne utvrde Mrsinj-grad

Nemilosrdne su povijesne okolnosti glavni razlog zašto danas imamo samo ostatke ostataka nekad važne srednjovjekovne utvrde koja se nalazila na brdu Mrsinj iznad Korenice, strateški smještena ispod samog vrha na 1097 m.n.v.

Brdo Mrsinj

Mrsinj-grad ima ponosno značenje kao prvo upravno središte Krbavske biskupije. Zajedno s Udbinom i Komićem bila je jedna je od tri najveće utvrde stare župe Krbave.

Utvrda je bila sazidana na širokoj podlozi i u vrlo lijepom obliku te okružena velikim i s pažnjom uređenim arboretumom raznolikih i plemenitih vrsta grmovitog voća. Kao i ostale utvrde mijenjala je vlasnike, a od 1486. pa sve do provale Turaka u Liku bila je u vlasništvu prominentne hrvatske obitelji - knezova Frankopana. Nažalost, nakon dugotrajnih borbi i ponešto uspješnih obrana, Turci 1527. naposljetku osvajaju ovaj stari hrvatski biskupski grad, kao i cijelo područje Krbave, i teško ga oštećuju. No uz ovu utvrdu, kao i ostale koje su bile u vlasništvu knezova Frankopana, vezuje se i tragična priča o kraju ove obitelji.

Frankopani - kraj jedne od najuglednijih obitelji hrvatske povijesti

Pod dojmom sve okrutnijih naleta Osmanlija, teških poraza i gubitaka brojnih života, Hrvatski sabor donosi krajem 1526. odluku o povezivanju s Austrijom te potvrđuje izbor Ferdinanda I. iz dinastije Habsburga za kralja koji je i okrunjen 1. 1. 1527. u Cetinu. Istu odluku donosi i Ugarska, no koliko su svoje autonomije i prava tim činom obje izgubile potvrditi će mučni događaji koji slijede.

Habsburgovci potječu iz grada Habichtsburg u kantonu Aargauu u Švapskoj (dio pokrajine Bavarske). Skromnog podrijetla, ova je obitelj sa snažnim apetitom za tuđim posjedima i teritorijima uspjela postati nasljednim vladarima Rimskog Carstva i dominantna politička obitelj s autoritetom nad najvećim carstvom u Europi tijekom renesanse. Politiku pretenzija, koja je karakterizirala ovu obitelj, krasi sva silina sklopljenih baštinskih, nasljednih i inih ugovora, lukavih pregovora i ulazaka u razne i brojne posjede širom Europe, nakaradnih mirovnih sporazuma i nametanja njihovog člana za vladara ili za korisnu udaju ili ženidbu. Tom politikom i taktikama zavladali su posjedima od Austrije i Njemačke, Češke, Hrvatske, Ugarske pa sve do Španjolske, Rima, Napulja, Sicilije i kolonija, najčešće koristeći teške geopolitičke situacije, ratnu opasnost i podmićivanje velikaša za ostvarivanje svojih ciljeva. Sve što je slijedilo potvrđivalo je da se prema drugim potpisnicima raznih ugovora nisu odnosili kao prema jednakopravnim i vrijednim.  

Tako je Leopold I Habsburški (1640. - 1705.), hrvatsko-ugarski kralj od 1657. i rimsko-njemački car od 1658., odgovoran, između ostalog, i za propast dviju najmoćnijih obitelji u hrvatskoj povijesti. Koristeći pobjede u protuturskom ratu od 1683. - 1699., odnosno pruženu pomoć u oslobođenju ugarskih i hrvatskih zemalja, Habsburgovci su s lakoćom pridobili naklonost hrvatskih i ugarskih velikaša koji su zauzvrat Habsburgovcima priznali nasljedno pravo na hrvatsko-ugarsko prijestolje po načelu primogeniture (prvorodstva) muške loze pa još i pristali na ukidanje čl. 31. Zlatne bule iz 1222., koji je bio vezan uz pravnu podlogu za pobunu protiv vladara u slučaju njegova nepoštivanja staleškog ustava. Kako je to izgledalo u praksi opisuje i okrutan događaj iz 1671., odnosno 1664. godine.

Nakon poraza Turaka kod Sv. Godharda 1664., Loepold I sklapa skandalozan Varšavski mir kojim je Turcima omogućeno da zadrže sve što su osvojili do početka tog zadnjeg vojnog sukoba. Ne samo da je Hrvatskoj i Ugarskoj tim sporazumom nanesena velika šteta, već im je istovremeno bilo i onemogućeno da se pravnim putem izbore za pravdu.

U trenucima sve većeg jačanja centralističkih i germanističkih težnji Habsburgovaca na štetu staleškog položaja hrvatskoga i mađarskog plemstva, jedino je preostalo da se hrvatske i ugarske vođe udruže i ostvare svoja prava pobunom.

Pobunu je u Hrvatskoj predvodio slavni ban Nikola Zrinski, državnik i vojskovođa, a u Mađarskoj palatin Ferenc Veselenji. Nakon tragične smrti bana Nikole Zrinskog nasljeđuje ga mlađi brat Petar. Nikola je poginuo, koje li ironije, braneći strateški vrlo važnu utvrdu Siget koju je neumoljivo opsjedala velika osmanska vojska na čelu sa Sulejmanom I. zvanim Veličanstveni tijekom drugog pohoda na Beč - prije samog pada utvrde Zrinski je sa svojim preostalim vojnicima hrabro provalio iz Sigeta i poginuo u direktnom srazu spasivši odlučnom obranom Hrvatsku, Mađarsku i Austriju od pada pod tursku vlast. Osmanska vojska trpi velike žrtve tijekom opsade Sigeta, umire i Sulejman Veličanstveni te veliki vezir Mehmed-paša Sokolović ubrzo prekida daljnje osmansko osvajanje, uspjevaju osvojiti još samo obližnju utvrdu Babovac. Petar Zrinski nastavlja borbu za prava Hrvatske, zajedno sa svojim šurjakom Franom Krstom Frankopanom povezuju se s glavnim ugarskim vođama te zajedno nastavljaju borbu za prava Hrvatske i Ugarske.

Nažalost, različite ideje i načini vođenja urote dovode s vremenom do raspada hrvatsko-ugarskog saveza, a izdajom iz urotničkih redova o pobuni i vođama sve saznaje i bečki dvor. 

Car Leopold I 1670. godine prijevarom dovodi hrvatske velikaše Zrinskog i Frankopana u Beč pod izgovorom pomirenja, no po dolasku ih je odmah dao uhititi i zatočiti u jednoj od kula zloglasne tamnice u Bečkome Novom Mjestu.

Tog kobnog 18. 4. 1671. g. Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan osuđeni su na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave zbog uvrede kralja i izdaje zemlje. Ista grozna sudbina zadesila je i plemića iz Štajerske Erazma Tattenbacha i suca Franju Nadasdya na sveopće zgražanje Hrvatske i Ugarske te čitave Europe.

Dana 30. travnja 1671. sva su gradska vrata u Bečkome Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska.

Zrinski i Frankopan u zatočeništvuPetar Zrinski i Fran Krsto Frankopan prijevarom utamničeni

Prije smrti Petar Zrinski je svojoj ženi Katarini napisao oproštajno pismo "Moje drago serce", koje je zbog svoje dirljivosti već godine 1671. prevedeno na nekoliko svjetskih jezika.

Pročitajte posljednje riječi koje je Petar uputio svojoj Katarini: Oprostajno pismo Petra Zrinskog

Dvojica velikaša i njihove obitelji lišeni su plemstva, a njihova imanja zaplijenila je država. Odmah potom bečka je središnja vlast potpuno opljačkala i uništila dvije najslavnije obitelji u hrvatskoj povijesti. Tako je i izvjesni mletački poslanik zapisao: "Ovo je kraj dviju najuglednijih obitelji živućeg svijeta. Osobito Zrinski bijaše cijenjen, jer 60 potkraljeva ili banova dade njegov rod u Hrvatskoj."

Ozaljski kulturni krug Zrinskih i Frankopana nestao je prije nego što je uspio potaknuti i proširiti hrvatsku pisanu riječ među stanovništvom. 

Zadnji pisani tragovi o ostacima Mrsinja

Ruševina se zadnji puta spominje u službenom izvješću glavnog bojnika Otočke regimente koji se zvao Vela, kada su prikupljeni podaci o oronulim tvrđavama na Koreničkom području. Korenica je tada bila sjedište Koreničke kumpanije koja je pripadala Otočkoj pukovniji karlovačke vojne krajine.

Prošećite Mrsinjem kojim su nekada koračali Frankopani

Posjetom danas pokojnog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića zapuštenom Mrsinj - gradu 2006. g. u sklopu inicijative za oživljavanje biskupskih središta Krbavske biskupije, stvari se polako počinju mijenjati na bolje. Sada do malih kamenih ostataka vodi planinarska staza koju je uredilo i označilo planinarsko društvo Mrsinj iz Korenice, a posjete lokalitetu promiče i TZO Plitvička jezera.

Uživajte u vođenim turama 

Pošaljite elektronsko pismo Planinarskom društvu "Mrsinj" iz Korenice na pdmrsinj@gmail.com i dogovorite hodačku ili biciklističku turu. Uživajte u rekreaciji s lokalnim vodičima!

Priključite se očuvanju prirode 

  • istražite okolicu pješice, biciklom, jašući ili koristeći javni prijevoz - odmorite svoj automobil i pritom smanjite emisiju štetnih ispušnih plinova;
  • odložite otpad u odgovarajuće reciklažne spremnike - reciklirajte;
  • ponesite smeće sa sobom - nemojte ostavljati smeće u prirodi;
  • izbjegnite plastiku - ponesite spremnike za vodu za višekratnu upotrebu;
  • pridružite se našoj Zelenoj Misiji!! Hvala na zajedništvu!
Istražite Lokalno predstavlja vam samo dio naše prirodne i kulturne baštine, za puniji pregled materijalne i nematerijalne baštine pogledajte našu interaktivnu kartu pod Doživljaji i Mjesečni kalendar doživljaja s mnoštvom prijedloga za vaš itinerer.
Širimo Pozitivne Vibracije

Povezani sadržaji i doživljaji

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2022 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija