Gorska kosa Medvjeđak i brdo Mrsinj

Istražite lijepu i gustom šumom obdarenu gorsku kosu koju krasi poznati vidikovac i ponosno brdo koje pamti brojne i turbulentne povijesne događaje.

Gorska kosa Medvjeđak

Medvjeđak je gorska kosa obdarena prekrasnom zaštićenom šumom nerijetko stoljetnih stabala, dugačka je 8 km, a čini prirodni sjeverozapadni nastavak planinskog masiva Ličke Plješivice. Po prirodnim svojstvima Medvjeđak je gotovo preslika Ličke Plješevice, jedino što je znatno niži. Na sredini hrpta dižu se dva stjenovita vrška čije oblike slikovito opisuju i njihova imena: Oštri Medvjeđak (884 m) i Tupi Medvjeđak (868 m).

Vrh Oštrog Medvjeđaka ujedno je i jako lijep vidikovac do kojega vode uređene staze Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Pogled s Medvjeđaka

Vrijedi odšetati do vrha Oštri Medvjeđak s kojeg se pruža ovaj lijep vidik na klanac između Kapele i Ličke Plješevice gdje su se smjestila prekrasna modrozelena jezera. Posebno lijep pogled pruža nam se u kasnu jesen i zimu kada vegetacija miruje, a nama oslobađa pogled na ove prirodne ljepote.

Koliko je pogled inspirativan potvrđuje i činjenica da je još 1900. godine tadašnji državni erar uredio šumski put na zamolbu "Društva za uređenje i poljepšavanje Plitvičkih jezera i okolice". Šumskom putu tada je dodijeljeno i ime, nazvali su ga Blankin put po jednoj od članica tada vladajuće dinastije.

Nacionalni park Plitvička jezera osigurao je nekoliko poučnih staza kako bi vas upoznao s impresivnom bioraznolikošću ovog zaštićenog područja, a jedna od njih je i ova staza - poučna staza Medvjeđak.

Posebnost ovog lokaliteta je vrlo vrijedan eko sustav bukove šume koji traži visoku zaštitu!! 

Saznajte više kroz lijepu šetnju do vrhova brda Medvjeđak stazom koja kreće od ulaza broj 2:

 • počinje spuštanjem u šumu na desnom kraju parkirališta automobila na Plitvičkom ulazu II
 • slijedi uspon lijepom Blankinom stazom u smjeru juga do malog prijevoja na kojem se nastavlja desno na vrh Oštri Medvjeđak, a lijevo na vrh Tupi Medvjeđak i silazi u selo Rastovača u blizini Ulaza I
 • naravno možete i smjerom od ulaza I do ulaza II
 • trajanje ugodne šetnje je cca. 1,30 h.

Brdo Mrsinj

Brdo Mrsinj nalazi se na području gdje Ličko sredogorje prelazi u Malu Kapelu. Proteže se u pravcu sjever-jug i ima dva istaknuta vrha od kojih je viši vrh Nikina plasa na 1268 m.n.v. te vrh Mrsinj na 1259 m.n.v. Zbog strateški važnog i zanimljivog položaja Mrsinja na brdu je bio podignut Mrsinj-grad i to malo ispod vrha na 1097 m.n.v., utvrda koja je pružala izvrstan pogled na Bijelo polje. 

Nekoliko povijesnih zanimljivosti o Mrsinj-gradu:

 • odličan strateški položaj omogućavao je kontrolu dragocjenog izvora vode Vrela Koreničkog kao i kretanja ljudi u Bijelom polju
 • sredinom 13. stoljeća bio je i sjedište krbavske biskupije
 • od 1486. pa sve do provale Turaka u Liku bio je u posjedu poznate hrvatske plemićke obitelji Frankopan, knezova Krčkih
 • s turskim osvajanjima povijest Mrsinj-grada drastično se mijenja, osvajaju ga zajedno s područjem Krbave 1527. godine, kada je bio znatno opustošen
 • no ima tu još zanimljivosti koje možete naći pod Ostaci srednjovjekovne utvrde Mrsinj-grad.

Danas brdo Mrsinj i kamene ostatke posjećuju planinari i rekreativci uživajući u šetnjama po stazi koja počinje na desnoj strani D1 ceste u blizini Korenice poslije obližnje benzinske crpke. Stazu održava Planinarsko društvo „Mrsinj“ uz pomoć Općine i Turističke zajednice Plitvičkih jezera.

Posjetite ovaj povijesni lokalitet i uživajte u:

 • prekrasnom pogledu na Korenicu i koreničko polje, nedaleku moćnu planinu Plješivicu i njezin vrh Gola Plješivica na 1646 metara
 • ugodnoj šetnji do ostataka Mrsinja-grada i samog vrha Mrsinj u trajanju od oko 30 minuta
 • po želji nastavite hod do sela Bunići na cesti Korenica - Gospić u trajanju od oko 1 sat
 • prošećite zaselcima, livadama i šumama nekadašnjeg središta sjevernog dijela Krbavske biskupije.

Inspiraciju za ove ture pronađite pod Događanja i aktivnosti i u Mjesečnom kalendaru doživljaja, usponi su lagani i s krasnim vidicima, a sve je to razlog više da obiđete i Medvjeđak i Mrsinj u bilo kojem godišnjem dobu!

Zajedno za Prirodu

 • istražite okolicu pješice, biciklom, jašući ili koristeći javni prijevoz - odmorite svoj automobil, smanjite emisiju štetnih ispušnih plinova
 • odložite otpad u odgovarajuće reciklažne spremnike - reciklirajte
 • ponesite smeće sa sobom - ne bacajte smeće u prirodu
 • donesite spremnike za vodu za višekratnu upotrebu - smanjite upotrebu plastike
 • pridružite se našoj Zelenoj Misiji! Hvala na brizi za ljude i prirodu!
Istražite Lokalno predstavlja vam samo dio naše prirodne i kulturne baštine, za puniji pregled materijalne i nematerijalne baštine pogledajte našu Interaktivnu Kartu pod Doživljaji i Kalendar Događanja i Aktivnosti s mnoštvom prijedloga za vaš itinerer.
If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Povezani sadržaji i doživljaji

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2023 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija