Događanja i najave

Promatranje divljih životinja

Prilika za susret s divljim svijetom je jedan od najuzbudljivijih trenutaka koji možemo doživjeti tijekom posjete netaknutoj prirodi. Teško da se išta može približiti tom nevjerojatnom osjećaju i trenutku koji nećemo lako zaboraviti.

Naše odredište je obogaćeno s čak 2Parka i pruža odlične uvjete za povratak prirodi i bijeg od strke i buke modernog života.
Dok čekamo da ugledamo divlju životinju, strpljivo i tiho, dobijamo savršenu priliku da očistimo svoje misli od silne 'buke' i zaustavimo konstantan mentalni žamor koji nas sputava i kontrolira. Ego uništava prirodnu tišinu uma sa svojim stalnim žamorom jer ne razumije dubinu i mir tišine – ušutkajte ga promatrajući divlji svijet!

Budući da je lov dugogodišnja tradicija u našoj regiji, i budući da mi donosimo promjene, želimo omogućiti našim lovcima da spoznaju drugačiju perspektivu divljeg svijeta jer promatranje divljih životinja donosi lokalnoj zajednici daleko više prihoda od lova.

Preliminarni rezultati Nacionalnog istraživanja ribolova, lovstva i rekreacije povezane s divljinom, 2016. u SAD-u, pokazali su da je promatranje divljih životinja daleko najpopularnija aktivnost (86 milijuna), zatim ribolov (35,8 milijuna) pa lov (11,5 milijuna). U postocima je to 35% Amerikanaca koji sudjeluju u promatranju divljih životinja, 14% u ribolovu i samo 5% u lovu.
National Survey 2016.pdf

Iako gubitak staništa danas predstavlja daleko najveću prijetnju svim divljim životinjama na našoj planeti, čovjek je sa svojim lovačkim aktivnostima istrijebio mnoge grabežljivce i time izazvao sustavnu neravnotežu u prirodi. Učinimo promjenu znanjem!

Dogovorite svoje iskustvo divljine par dana unaprijed:
G. Slavko Crnković, Željava 40, Željava, Republika Hrvatska
G. Slavko je iskusan član lokalnog lovačkog društva i vrsan poznavalac područja podplješivičkog platoa i planine Ličke Plješivice.
tel: +385(0)99 452-7526; +385(0)98 1787-228

Par korisnih savjeta
Pristupite divljoj prirodi i njenim stanovnicima s poštovanjem, neprimjerena blizina prijeti preživljavanju divljih životinja i uzrokuje povećanje razine stresa kod životinja, a time posljedično i njihovo nepredvidivo ponašanje. Pazite na obrambene signale upozorenja i reagirajte prema tome ili povlačenjem ili napuštanjem cijelog područja. Najbolji način za sigurno promatranje i fotografiranje divljih životinja je iz promatračnica (npr. lovačka čeka) ili iz adekvatnog terenskog vozila.

- ostanite na utvrđenim stazama
- nemojte okruživati ili slijediti životinju
- nemojte uhoditi ili progoniti divlju životinju
- nikad ne slijedite životinju u grmlje i šipražje
- nemojte hraniti divlje životinje ili simulirati životinjsko glasanje.

 Dobro je zapamtiti preporućene udaljenosti:
- 100 metara od medvjeda
- 30 metara od svih ostalih velikih vrsta
- 200 metara od jazbine lisice ili vuka.

Budite strpljivi, tihi i prigrlite svoj novi doživljaj divljine!

Lokacija

Podijeli:

Podijeli misao...