Događanja i Aktivnosti

Tura Eko Farmi - vatromet vitamina i minerala

Globalna pandemija i šok je za mnoge bila okidač da si počnu postavljati prava pitanja - kao recimo pitanje o samodostatnosti, i to hrane?! Shvatili smo da nismo samodostatni u mnogočemu, a pogotovo u hrani jer se sigurnost hrane definira kao stanje u kojem svi ljudi i u svakom trenutku imaju osiguran fizički, socijalni i ekonomski pristup zdravoj i sigurnoj hrani koja zadovoljava njihove potrebe za aktivnim i zdravim životom!

Svi sustavi za proizvodnju hrane posebno su osjetljivi na klimu, a mi svjedočimo povećanju suša, poplava i drugih ekstremnih vremenskih anomalija koje postaju sve češće i predstavljaju sve veću prijetnju sigurnosti hrane. A sada smo doživjeli i pandemiju kao novu veliku prijetnju!

Ove promjene već sada imaju značajan utjecaj na kvalitetu i količinu proizvedene hrane na lokalnoj i globalnoj razini, a ostali učinci uključuju nestašicu pitke vode te gubitak zdravih ekosustava (bioraznolikosti) koji su temelj sigurnosti hrane - sve to direktno utječe na kvalitetu hrane i (visoku) cijenu robe za prodaju.

Razumijevanje promjena - i što možemo učiniti:

- ne bacati hranu u smeće - kupujte racionalno jer oko 1/3 hrane na našoj planeti odlazi u smeće!!!

U EU se godišnje odbaci oko 88 milijuna tona hrane, u novcima je to 143 milijarde eura koje odlaze u smeće, dok istovremeno brojni građani EU gladuju, i to ne samo u siromašnim zemljama - u Velikoj Britaniji, šestoj najvećoj ekonomiji svijeta, 8,4 milijuna odraslih i djece gladuje.

pokrenuti lokalni startup - u posljednjih nekoliko godina pokrenute su brojne startup inicijative s ciljem rješavanja problema odbačene hrane. Od spašavanja viška zdrave hrane iz trgovina za preraspodjelu humanitarnim udrugama koje poslužuju hranu socijalno ugroženim skupinama, do aplikacija za doniranje viška pripremljene hrane iz restorana onima u potrebi i sl. 
- uzgajati vlastitu hranu - imate li komadić vrta bilo bi pametno da ga stavite u funkciju, svatko može uzgajati svoju hranu, a time ćete također doprinijeti ublažavanju problema sigurnosti hrane, a ne otežavanju
- kupovati domaće proizvode od lokalnih farmera - skoro svo voće i povrće iz (sve više stranih) supermarketa je vrlo često uvozno, ubrano prije nego što je bilo zrelo, obilno zaprskano kemikalijama i transportirano nekoliko dugih dana ili tjedana na kamionu, vlaku ili brodu. To znači da nije ni približno hranjivo/zdravo kao ono koje je ubrano lokalno na vrhuncu zrelosti, da uzrokuje pojačanu emisiju ugljičnog dioksida (onečišćenja) tijekom transporta te da snažno pogoršava problem sigurnosti hrane.

Kupnjom domaćih proizvoda, od lokalnih poljoprivrednika, doprinosimo sigurnosti hrane, dobivamo proizvode koji su svježi, zdravi i imaju vrlo mali ugljični otisak. 

Kao turisti svi možemo pomoći ovom problemu, posjetite i podržite rijetka i važna obiteljska gospodarstva na području svog odmora. Posjetite sada i naša u blizini 2Parka koja su vrijedna vaše pažnje. Saznajte više o sezonskim radovima na farmi, sezonskim eko proizvodima i važnosti prehrane koja je u skladu s ciklusima u prirodi. 

"Eko Klanac", Ljubica Sabljak
Jelov Klanac 246, Rakovica, HR
e-maillj.sabljak9@gmail.com
mob: +385(0)91 896-3661

Organsko Vuković
Ul. Bakšaiški sokak 78, Bihać, BA
e-mailorgansko.vukovic@gmail.com
mob: +387(0)62 936-851

Jesti domaće i u skladu s ciklusima prirode nije samo bolje za naše zdravlje, već je nužno i zbog sigurnosti hrane te promicanja toliko potrebne ravnoteže s resursima naše planete i njenim brojnim životnim oblicima.

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2015-2020 GWT2P. Sva prava pridržana.