Događanja i Aktivnosti

Mala umjetnička tura uz rijeku Unu

Jedan od prominentnijih simbola grada Bihaća je skulptura “Djevojka sa Une", djelo akademskog kipara Vladimira Herljevića.

Idemo zajedno zamisliti paralelnu realnost, u ovoj trenutnoj postoji puno sivih zona, karantena i zabrana; idemo zamisliti što bismo sve mogli raditi za oporavak svog duha i tijela. Očuvajte svoj duh snažnim, a čim se stvore uvjeti za sigurna i slobodna putovanja mi vas spremno čekamo s pregršt rekuperirajućih aktivnosti!

Malo šira priča o skulpturi je još jedna priča koja lijepo oslikava umjetničku dušu grada Bihaća. Priča je to o okupljanju kipara u gradu na Uni, stručnom skupu koji se odvio 1967. godine. Glavna tema skupa bio je kamen BIHACIT, autohtoni kamen s lokaliteta Bihaća, posebno podatan za umjetničke ruke, čiju je upotrebu popularizirao cijenjeni hrvatski umjetnik, akademski kipar Vladimir Herljević koji je na svojevrsni način otkrio bihacit, jako je volio s njim raditi i želja mu je bila da ga kroz stručni skup predstavi ostalim umjetnicima. Stručni skup je kasnije preseljen iz Bihaća u stari grad Ostrožac blizu Cazina, a s vremenom je prerastao u jednu od poznatijih umjetničkih kolonija u Europi, pa i svijetu, koja je afirmirala bihacit kao vrlo kvalitetan materijal za umjetnička djela.

“Djevojka sa Une” izrađena je 80-tih godina prošlog stoljeća u umjetnikovom zagrebačkom ateljeu; 1986. je postavljena na desnu obalu rijeke Une i s vremenom se prometnula u jedan od većih simbola grada Bihaća. Osim "zuba vremena", stradala je i u ratu devedesetih, a 2019. je restaurirana u Zagrebu te se sada ponovo nalazi na svom mjestu uz rijeku Unu.

Crtica o akademskom kiparu Vladimiru Herljeviću

Vladimir Herljević rođen je 1930. u Varešu u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i  gimnaziju završio je u Zenici, a na Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, upisuje se u Zagrebu gdje je i diplomirao 1956. u klasi velikog Antuna Augustinčića. Suradnja s majstorom nastavlja se i dalje kroz postdiplomski studij, Majstorsku radionicu Antuna Augustinčića koju Herljević pohađa od 1956. do 1960. Kroz sljedeća dva desetljeća Herljević blisko surađuje s majstorom Augustinčićem, sudjeluje u oblikovanju majstorovih monumentalnih skulptura i radi s njim sve do kraja njegovog života.

Akademski kipar Vladimir Herljević drži vrlo značajno mjesto u modernoj hrvatskoj skulpturi, dominantan motiv mu je ženski akt, a poznat je i priznat po radiklano drugačijem pristupu teksturi, karakteru površine tijela. Dodatno je poznat i kao vrhunski restaurator koji je radio na obnovi niza kapitalnih hrvatskih spomenika. Tako je recimo s bihacitom restaurirao dekoracije na poznatoj crkvi Sv. Marka u Zagrebu - što je lijepa poveznica i između Zagreba i Bihaća!

Povezanost umjetnika Herljevića s Bihaćem je bliska i duboka sve do danas. Pored ”Djevojke sa Une”, umjetnik je izradio još jedan poznati spomenik u Bihaću, a to je “Reljef grada” koji je postavljen na srednjovjekovnim gradskim zidinama povodom proslave 700 godina grada, a nalazi se blizu mosta Alije Izetbegovića i još je jedna sjajna točka interesa za ovu malu umjetničku turu uz Unu.

Ova dva umjetnička simbola Bihaća nalaze se blizu jedan drugog, a pored ostalih zanimljivosti, u blizini su i ugostiteljski objekti za finu okrepu. Uživajte! 
Autor fotografije g. Amar Selmanović

Kontakti za dodatne informacije i vodiče:
Turistička zajednica grada Bihaća
Bosanska 1, Bihac
Tel: +387 37 963 456
E-mail: info@visitbihac.ba 
Web: https://www.visitbihac.com/bs/

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2015-2020 GWT2P. Sva prava pridržana.