Događanja i Aktivnosti

Japodski otočići u drevnom Račiću

Ekstra Info & Inspiracija

Jedan od najstarijih naroda koji je nastanjivao naše regionalno područje bili su Japodi, vrlo interesantno pleme koje je živjelo na teritoriju drevne IlirijePostoje ljudi koji još uvijek njeguju sjećanje na ovo drevno pleme i s jednakom pažnjom brinu o kulturnoj i prirodnoj baštini koju su naslijedili i koje očuvane i unaprijeđene žele prenijeti novim generacijama jednoga dana.

Željeli bismo vam stoga skrenuti pozornost na Una Aqua Centar u Račiću koji je smješten u vrlo krhkom ekosustavu kojeg čini 5 otočića na rijeci Uni. Bez svake sumnje ih vrijedi posjetiti u miru i bez turističkih gužvi. Centar vodi srdačan tim turističkih djelatnika s dobrom ravnotežom mladosti i iskustva koji veliku pažnju posvećuju ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj održivosti svog poslovanja i zajednice, kao i uspomeni na Japode.

Japodi su bili dobro organiziran narod, podjednako izložen kontinentalnim i mediteranskim utjecajima što se odražavalo i na njihov vrlo zanimljiv i prepoznatljiv umjetnički izričaj. Matični prostor im je bila Lika u Hrvatskoj, a za područje rijeke Une bila su karakteristična njihova sojenička naselja. Tri sigurno verificirana sojenička naselja na rijeci Uni bila su u: Ripču, Golubiću i na slapu Bukva između sela Lohovo i Račić. Sojenice, te vrlo zanimljive naseobine na drvenim stupovima građene su iznad ili uz rijeku Unu, a više podataka o ovom vrlo zanimljivom drevnom narodu možete dobiti u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

Priroda se izuzetno kreativno poigrala oko ovih otočića stvorivši simbol srca koji se jako lijepo vidi iz zraka, a vaši domaćini ove otoke, koje imaju u skrbi, zovu i - otoci ljubavi!
Divna pozivnica sama po sebi da dođete po svoju dozu ljubavi, prirodnih zvukova i boja u Račić. Eko i odgovorno, zna se!

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2015-2020 GWT2P. Sva prava pridržana.